Köpa lägenhet/hus i Spanien

Att ha drömmar och mål i livet är bra. Ett av mina mål har varit att äga en bostad i Spanien sedan länge. Detta blev verklighet hösten 2014 och denna affär var en superdeal samt att allt gick smidigt.

Vi hade bokat en dansk mäklare som skulle visa oss runt i områden som vi beskrev för honom samt vilken budget vi hade.  Vi bokade dag för rundvisning av 5 lägenheter. Till vår stora besvikelse så var alla i Torrevieja och låg över budget. Detta område var inte vårt önskemål och han menade på att med vår budget så kunde vi inte får något i Bonalba som var vårt önskemål. Det ska sägas att vår budget inte var hög med det var stora pengar för oss. Budgeten låg på 50 000 euro. Men en av hans mäklar kompisar från England hade en kontakt när det gällde att skaffa NIE nummer och telefonnumret till denna kontakt fick vi.

När vi kom tillbaka efter denna rundvisning så diskuterade vi vår plan att gå vidare i vårt sökande. Detta på grund av att den mäklaren inte tog hänsyn till vad vi önskade och kändes inte som vi var så viktiga för honom mest eftersom vi hade en budget som inte var så hög. Han visade oss lägenheter i fel område samt som var högre än vår budget. Vi bestämdes att skulle kontakta NIE nummer damen som heter Lucy och be om hjälp att ordna med detta. Ett NIE nummer är något man måste ha här om man ska köpa bostad samt arbeta här. Jag ringde upp henne och bokade tid. Hennes son kom och hämtade oss en morgon kl. 07:30 och tog oss till en fotoautomat. Man behöver nämligen minst 2 kort till denna ansökan samt en massa andra papper som: bevis från skatteverket, intyg från arbetsgivaren att vår huvudsakliga anställning är i Sverige och inte minst kopior på passet. Dessa papper måste man ha med sig även till banken och NIE-numret.

Man kan även ordna NIE-nummer från Sverige men det tar lite längre tid. Här tog det en dag. Lucy hade stått i kö hos polisen tidigt denna morgon. Så när vi kom behöver vi bara vänta tio minuter så kom vi in. Hon hade fyllt i alla papper som behövdes innan och vi bara skrev under. Sen väntade vi ytterligare 20 minuter. Sen så skulle detta vara klart att komma och hämta nästa morgon. Hon hjälpte oss även att registrera våra NIE-nummer hos Hacienda så att vi inte skulle behöva förnya papperna. Dessa behöver man förnya var tredje månad om man inte köper något utan bara skaffa numren.  Man har samma nummer men papperna måste förnyas. Dagen efter kom hennes son med våra papper med NIE numren och allt var klart. Denna snabbhet samt service var väl värd att betala för och jag kommer inte ihåg exakt vad vi betalade men det var så smidigt att själv slippa stå i kö, åka tillbaka och hämta det m.m. Ska även tilläggas att dokumenten är på spanska.

Våra vänner som med har hus här förslog att vi skulle titta i de mäklare som finns här på området. Så vi började med att kolla i deras fönster om där fanns några intressanta objekt. Här nere på Bonalba finns det två mäklare. I Urbana Groups ”www.inmourbana.om” fönster fanns de en som vi gärna ville titta på. Så vi stegade in och började prata med dem. Dagen efter var vi och tittade på några lägenheter som låg inom vår budget och här i området. Den lägenhet som vi var mest intresserad av såldes möblerad och var på 50 kvadratmeter, alltså en studio lägenhet. Den hade en bra planlösning samt så var det en öppen planlösning gällande köket vilket jag tycker om. direkt när vi kom in så kände vi att detta var vår lägenhet och blev förälskade i den omgående. De som sålde den vill ha 45 000 euro för den med möblerna. Vi bad att få fundera och prata oss samman samt så frågade vi om vår mäklare ville hjälpa oss med att ordna ett bankkonto.

Den eftermiddagen åkte vi till banken som vi valt BBVA för att fixa detta och tack vare att vi redan hade ordnat vår NIE nummer så var det inga problem. Det tog cirka en timme att ordna med allt och de ville med ha kopior på alla våra papper från Sverige. Fick även internet bank på engelska så jag kan sköta detta hemifrån eller min mobil så smidigt det kan bli.

Detta var på tisdagen och på onsdagsmorgon när det öppnat så meddelade vi att vi var villiga att erbjuda 43 000 euro för lägenheten. Mäklaren skulle kontakta ägaren som var tvungen att prata med sin svåger eftersom de äger den ihop. Så hon skulle återkomma. På eftermiddagen så skickade hon ett sms och sa att det gick de inte med på. Vi kontrade med att höja till 44 000 euro men det var så högt vi gick och att erbjudande stod kvar till vi skulle åka hem på fredagen. Torsdagsmorgon när vi skulle åka till Carrefour för lite inköp så ringer hon och de har accepterat vårt bud. Sa att vi kommer upp så fort vi var tillbaka från Carrefour.

Nu gick allt i en rasande fart vi betalade handpeng på 2000 euro samt så hade vi ingen som kunde hjälpa oss med att vara vår representant i Spanien. Hon frågade sin chef om deras advokat kanske kunde tänka sig att hjälpa oss. Detta gick han med på så vi for in till Alicante och hans kontor för att ordna med allt som skulle underlätta hans arbete för oss. Vi gick till notarien för att ordna en fullmakt till vår advokat. Detta för att han skulle kunna agera på allt för vår del. Han fick kopior på alla våra papper och bankkontot.  Eftersom vi redan hade ordnat med bank och NIE nummer så var det bara köpet för honom att hjälpa oss med.

Allt gick så snabbt att vi kände oss lite perplexa över allt omkring oss. Vi skulle åka hem på fredagen och börja jobba på måndag. Nu hade vi lämnat allt i händerna på en advokat som vi bara träffat en gång!!! Att åka hem med denna känsla att ha gjort allt detta var en härlig men skrämmande. Att lita på någon som man bara träffat i en halvtimme och lämna en ”power of attorney” till denna man. Ni kan ju gissa att det gick många tankar i mitt huvud. Speciellt eftersom jag är en kontrollfreak när det gäller pengar men nu var det gjort och vi åkte hem till Sverige. Nu var det bara att vänta på att höra ifrån advokaten och inget är som väntans tider.

Att köpa bostad här nere är inget som liknar vårt sätt hemma överhuvudtaget. Det är så att man inte får ha några skulder eller obetalda fakturor på bostaden när den ska säljas. Även alla lån måste vara betalda till den dagen som kontraktet ska skrivas och är det inte detta så går köpet inte igenom. I november får jag ett mess från advokaten att vi var ägare till vårt smultronställe och vi kunde andas ut. Vi planerade att resa ner efter jul och fira nyår där. Sen när detta då äntligen är över och vår advokat varit på banken och hämtat ut alla pengarna samt betalt bostaden så finns det lite till som ska ordnas! Nu måste vi ju ha vatten, el och försäkring samt så ska det betalas områdes avgift. Allt detta ordande vår advokat med så att fakturorna betalas via autogiro. Om man har obetalda avgifter på bostaden så kan den spanska banken gå in och ta den.

Men innan man kopplar på elen så måste en arkitekt gå igenom bostaden så att inget är förändrat eller förstört gällande elen annars kopplar de inte på strömmen.  Detta är man skyldig att göra som köpare. Vår advokat har ordnat så att allt flyter på via autogiro gällande alla våra räkningar och vi bara för över pengar från vårt svenska konto. Vi sköter allt via vår internetbank och så har vi internet bank i Spanien med och kan se allt som händer där varje månad. Jag trodde att advokaten skojade när han sa att en arkitekt skulle godkänna elen i lägenheten men så var fallet.

Vi åkte ner den 27 december! Vi åkte till advokaten för att hämta alla papperna samt nycklarna till lägenheten. Efter det åkte vi till Careefour för att inhandla lite mat samt lite annat. Så eftersom vi åkte ner sent så kom vi inte till lägenheten förrän ganska sent och det blir mörkt fort på vinterhalvåret i Spanien. Trötta och utschasade så kom vi äntligen in till vårt boende. Ska sägas att vi köpte den möblerat. Ägaren hade sagt att han skulle bara ta ågr små prylar som hade lite affektionsvärde. Strömmen kopplade vi på och stirrar in i lägenheten….. !!! Min man börjar sucka och blir ganska irriterad men jag bara asgarvar för det är den enda jag lyckas med. DE HADE TAGIT MED SIG MADRASSEN!!! Måste ha varit stort affektionsvärde i den J

Så vi gjorde en rockad på bäddsoffans madrass till sängramen. Sen så fick vi inte igång värmen eftersom batterierna till fjärrkontrollen som styr AC var tomma och detta hade vi ingen tanke på att vi behövde köpa. Vi sov med kläder samt alla filtar och täcken som vi kunde finna där. För det var svinkallt i lägenheten denna natt. Vi skrev upp batteri överst på inköpslistan till dagen efter. Nu har vi utrustat vår lägenhet med allt som vi behöver. Det enda som saknas är en ugn men än har vi klarat oss.

Till på köpet har vi fått goda vänner i vår advokat och mäklarfirman, så jag är glad att vi tog chansen att lita på dessa människor. Nu ska vi bara fullfölja nästa dröm om att flytta till Spanien och kunna bo samt försörja oss med arbete där ner.

Tack för att ni läst vår historia och har ni några frågor så tveka inte utan hör av er.